CHAMAELEON

CHAMAELEON

ChamaeLeon 2010

2 bi-culturele vrouwen, 4 nationaliteiten, 2 identiteitscrisissen en 7 dansstijlen.

De danstheater voorstelling ‘ChamaeLeon’(10+) draait om de vriendinnen Mouna en Kathrin. Twee meiden die ieder twee culturen in zich verbonden hebben. In dit geval de Nederlandse, Marokkaanse, Duitse en Nigeriaanse cultuur. Mouna en Kathrin nemen het publiek mee op een fysieke en meeslepende reis door hun dagelijks leven. Zo komen de voor -en nadelen van het opgroeien tussen meerdere culturen met een flinke dosis relativeringsvermogen en humor aan bod. Dit brengen zij door middel van spoken word, muziek en vooral in dans tot uiting. De dansstijlen in de voorstelling zijn bijzonder divers en het publiek wordt getrakteerd op diepgaande sketches met hoogstaande dansoptredens. Korte scènes wisselen elkaar in een hoog tempo af. De voorstelling blijft je tot op het laatste moment verrassen. “Onvoorspelbaar en steeds veranderend”,   zoals een ChamaeLeon. Dit is een productie van Dansmakers Amsterdam.

In Nederland stikt het van de verschillende nationaliteiten. Zo hebben we bijvoorbeeld de Indo’s, de Suri’s, de Anti’s, de Mokro’s en natuurlijk de Hollandi’s. Inmiddels zijn vele culturen met elkaar vermengd. Een resultaat hiervan zijn de halfbloedjes. “Halfbloedjes? Ja maar als je het over twee halve delen hebt suggereer je dat ze niet heel zijn.” Zijn ‘ze’ dan maar de helft van iets of juist dubbel zoveel? En wat gebeurt er als al die culturen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan? “Kies een kant”, wordt vaak geroepen. Maar, kan dat wel kiezen?

"Verspreid over continenten liggen, Mijn roots. Blank, zwart, Duits, Afrikaans hand in hand. Kijk naar mij en vertel me, zie je mij? Een bijzondere versmelting van werelden”
Tekst © Brian Kemble, Amsterdam april 2011

 

Speelperiode 2012-2013 in Nederland en België.        

Doelgroep                    Voor iedereen vanaf 10 jaar.
Concept                       Mouna Laroussi & Kathrin Gramelsberger
Choreografie & Dans  Mouna Laroussi & Kathrin Gramelsberger
Dramaturgie                Suzy Blok
Advies                          Wies Bloemen, John de Heij
Tekst                            Brian Kemble
Decor/kostuums         Anne Verheij
Muziek/beeld/flyer     Daan de Vogel
Educatiemateriaal       Noortje de Gier
Productie                      Maaike Res

 Met dank aan Smit-interieur'

Mouna Laroussi