Over Mouna

Tja, waar zal ik beginnen..

Toen ik 16 jaar was had ik drie hobbies namelijk atletiek, paardrijden en dansen. Omdat ik als kind nogal beweeglijk was en op jonge leeftijd letterlijk te veel hooi op mijn vork nam kreeg ik een dubbele hernia. Na 6 weken plat liggen op bed kwam ik tot de conclusie dat ik het dansen en de aanraking met paarden het meeste had gemist . Na mijn herstelperiode ben ik verder gegaan met danslessen volgen in Rotterdam en Amsterdam. Daarnaast ging ik choreografieën maken voor demo teams en zelf danslessen geven in buurthuizen en dansscholen in Gouda. Uiteindelijk ruilde ik Gouda in voor Rotterdam en ging daar choreograferen voor mijn eigen dansgroep en stapte een showgroep in.


Ik heb daarna drie jaar gewerkt als choreografe en danseres voor Zangeres Hind. 
De choreografieën die ik ontwikkelde waren een mix van elementen uit de urban streetdance en jazz. Deze cross-over dansstijlen heb ik mijzelf vanaf jonge leeftijd aangeleerd, omdat iconen als Janet Jackson, Michael Jackson en Paula Abdul mijn grote voorbeelden waren.

Daarna heb ik mij bewogen van het commerciële podia naar het theaterpodia. Er ging een wereld voor mij open toen ik op de theatervloer van Danstheater Aya terecht kwam en kennis maakte met de elementen theater, spel en het gebruik van teksten. Met deze disciplines kon ik experimenteren naast en met mijn eigen cross-over dansstijlen. 

In 2009 ontdekte ik hoe universeel de moderne dans was en hoeveel raakvlakken er waren met mijn eigen cross-over dansstijl. Dit gebeurde in de samenwerking met Marie Mayele Venneman voor de productie ‘Valse Noten’, waarbij buikdans en moderne dans gecombineerd werden. Het combineren van disciplines en dansstijlen heb ik voortgezet met Kathrin Gramelsberger in 2010, in de danstheater voorstelling ChamaeLeon, voor kinderen vanaf 10 jaar. De voorstelling ging over het opgroeien in Nederland als een puber met een bi-culturele achtergrond. Zuid-Duitse dans (Schuchplattler) en Afrikaanse step and clap dans (Gumboot) werden gecombineerd met Arabische qaraqabs (castagnetten), bestaande hiphop beats en spoken word. 

Ook in mijn docu-dansvoorstelling Sneak Preview combineerde ik disciplines, namelijk film en dans. Samen met filmmaker Marieke Helmus heb ik een documentaire ontwikkeld waarin de portretten van 21 niqab-dragende vrouwen in Marokko verwerkt waren. Daarnaast ontwikkelde ik een dansduet waarin mijn ervaringen en reflecties met en over deze vrouwen naar voren kwamen.
In 2015 creëerde ik Haschoema, wat ging over de sociale controle binnen de Marokkaanse gemeenschap en het effect op de vrouwen. 

Mijn eerste solo voorstelling Schijtziek was een intieme kleinkunstvoorstelling met beweging en dans. Een mix van verschillende disciplines met een dosis realiteit en humor.

FATIMA is de titel van mijn tweede solo voorstelling. Wegens succes tour deze voorstelling nog tot volgend jaar mei 2023.

maker

In 2016 heb ik mijn Artist in residence jaar afgerond als choreografe bij productiehuis Dansmakers Amsterdam.Tijdens dat jaar stond mijn ontwikkeling als dansmaker centraal. Deze positie heeft mij als maker de mogelijkheid gegeven om mijn talent verder te ontwikkelen. Ik ben als danser en choreografe verder gaan werken aan verschillende projecten als bijvoorbeeld de voorstelling Sluier van Danstheater Aya onder leiding van Wies Bloemen. Daarna was het  tijd voor een volgende stap. Naast Mouna Productions heb ik in april 2017 mijn eigen stichting Mouna Mix gestart.
 

Ondernemerschap

Vanuit Mouna dance Productions werk ik al 15 jaar als zelfstandig ondernemer. Diverse uiteenlopende opdrachten heb ik met plezier gedaan, check mijn cv voor een overzicht! Vanuit mijn eigen Stichting Mouna Mix wil ik mij blijven focussen op het ontwikkelen van cross-overs in de breedste zin des woord. Cross-overs in dans, muziek, verschillende theaterdisciplines en ontmoetingen tussen mensen met verschillende culturele achtergronden. Met als doel bruggen te blijven bouwen tussen Nederlanders en de Nederlanders met wortels uit andere culturele regio’s bijvoorbeeld de MENA-regio (Middle East North Africa). Stichting Mouna Mix zal in de toekomst zich richten op het ontwikkelen van nieuwe danstheater projecten voor volwassenen en jongeren waarin cross-overs centraal staan.